Miben segítek?

Mit csinál a pszichológus?

Valamennyi ember életében akadhatnak olyan helyzetek, pillanatok vagy problémák amelyekben pszichés segítségnyújtásra van szüksége. A pszichológiai segítség eszköze a nyelv, a kommunikáció, és abban különbözik a nem professzionális segítségnyújtási formáktól, hogy szempontrendszere, eszköztára nagyon alaposan átgondolt, és szigorú szabályokat követ, mindig azt tartva szem előtt, hogy a kliensnek mitől lesz jobb.

A következő helyzetekben lehet például hasznos a pszichológiai segítség:

  • Tartós stressz
  • Magánéleti elakadások, problémák, döntési helyzetek
  • Érzelem- vagy viselkedésszabályozási nehézségek
  • Önismereti igény

 

Magyarországon pszichológusként dolgozni kizárólag az erre feljogosító egyetemi végzettség birtokában lehet. Ez voltaképpen a "garancia" arra, hogy a szakember valóban rendelkezik mindazokkal a készségekkel, amelyek munkája végzéséhez szükségesek, és a kliens ennek köszönhetően "jó kezekben" van.

 

Kinek és miért érdemes klinikai és mentálhigiéniai szakpszichológushoz fordulni?

A klinikai és mentálhigiéniai szakpszichológus képzés egy 4 éves képzés, amely kizárólag a pszichológus diploma birtokában, már szakirányú munka mellett kezdhető meg és végezhető el. Ez azt jelenti, hogy ez a végzettség garantálja, hogy megszerzője rendelkezik legalább 4 év gyakorlati munkatapasztalattal és az ehhez szükséges elméleti tudással valamint önismerettel. Magyarországon önmagában a pszichológus diploma nem jogosít fel egészségügyi tevékenység végzésére, a klinikai és mentálhigiéniai szakpszichológusi cím azonban igen. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy a klinikai és mentálhigiéniai szakpszichológus kizárólag komoly pszichés problémával vagy zavarral küzdő embereken segíthet, hiszen képzésének, tapasztalatának és jártasságának köszönhetően birtokában van annak a tudásnak, amely a mentálisan akár teljesen egészséges, pusztán élethelyzeti elakadással szembenéző személy lelki megsegítéséhez szükséges.

Röviden válaszolva az alcímben feltett kérdésre, klinikai és mentálhigiéniai szakpszichológushoz mentálisan egészséges és (gyaníthatóan) pszichés zavarral küzdő embereknek egyaránt érdemes fordulniuk, sőt utóbbi esetben kifejezetten ez a megfelelő ellátás. Megfontolandó tehát, hogy akkor is a magasabb végzettségű szakembert válasszuk, ha a saját problémánkat nem gondoljuk "annyira súlyosnak", vagy ha az "okleveles pszichológus", illetve a "tanácsadó szakpszichológus" - mely utóbbi egy 2 éves képzés elvégzését takarja, és nem minősül egészségügyi végzettségnek - óradíjai alacsonyabbak. (Azonban sokszor még ez sem igaz: az árbeli különbségek nem mindig tükrözik a szakértelembeli különbséget).

 

Mit NEM csinál a pszichológus?

  • A pszichológus NEM ÍRHAT FEL GYÓGYSZERT. Még a klinikai és mentálhigiéniai szakpszichológus sem! Ezt kizárólag orvos (például pszichiáter) teheti meg. Vannak olyan pszichés problémák, amelyek esetén a gyógyszeres kezelés a leghatékonyabb megoldás. Amennyiben ennek szükségessége felmerül, a pszichológus tájékoztatást tud nyújtani arról, hogy a kliens hová, kihez - általában szakorvoshoz - fordulhat.
  • A pszichológus (önállóan) NEM BIZTOSÍT AZONNALI KRÍZISELLÁTÁST. Amennyiben krízise olyan mértékű, hogy öngyilkossági szándéka vagy késztetése van, vagy esetleg attól fél, hogy másokban tenne kárt, haladéktalanul forduljon a területileg illetékes pszichiátriai osztályhoz, vagy ha ez nem lehetséges, tárcsázza a 112-t a gyors segítség érdekében.
  • A pszichológus - kevés kivételtől, egyértelmű esetektől eltekintve - NEM AD KÖZVETLEN TANÁCSOKAT. A munka lényege sokkal inkább abban nyugszik, hogy a klienset képessé tegyük az önazonos probléma-megoldásra, vagyis arra, hogy ő maga legyen képes megtalálni a számára legjobb megoldást döntési helyzetekben.

 

Hogyan dolgozom?

A segítő munka során a kulcsszó az együttműködés, melynek feltétele a közös munka. Ehhez szükség van egyrészt a kliens motiváltságára, hogy helyzetén változtasson; másik oldalról pedig a segítő felkészültségére, lelkiismeretességére. A kliens által megélt problémákra keresünk megoldásokat. Éppen ezért a hangsúly általában a "hogyan"-on van; a "miért"-ek csak akkor lényegesek, ha ezek közelebb hoznak az adott probléma megoldásához. A beszélgetés során kerülöm a diagnózis felállítását, mindig az adott nehézségekre, elakadásokra koncentrálunk. Az alkalmazott módszert, adott esetben gyakorlatokat vagy házi feladatokat minden esetben ismertetem előzetesen, hiszen a segítő munka minden egyes eleme csak a kliens egyetértésével, közös akarattal valósulhat meg.